Zonder enige vorm van plankenkoorts betreedt Jan Smit als lid van het koor De Zangertjes van Volendam op tienjarige leeftijd in Volendamse klederdracht het podium om met BZN-zangeres Carola Smit het duet Mama te zingen. Een half jaar later staat zijn naam in het Guinness Book of Records. Na The Beatles en Procol Harum is Jantje Smit de eerste Nederlander en jongste artiest ooit die op nummer één binnenkomt in de Top 40, met “€˜Ik zing dit lied voor jou alleen”.

De mannen van BZN (Jan Keizer, Jan Tuyp en Jack Veerman) creëren meerdere succesvolle liedjes en krijgen met Jantje, dankzij manager Jaap Buijs, voet aan de grond in Duitsland. De mogelijkheid van de markt van de Schlager-muziek wordt vooral uitgeprobeerd omdat Jan in eigen land vanwege de arbeidsregelgeving slechts enkele keren per jaar mag optreden. Bij de oosterburen is geen leeftijdsgrens, wint hij de ene na de andere liedjesshow en verovert zelfs, aan de zijde van Oostenrijker Oswald Sattler, de meest prestigieuze muziekprijs: de Grand Prix der Volksmusik, met “€˜Ich zeig dir die Berge”€™. Als tiener verblijft de Volendamse artiest het grootste gedeelte van het jaar in Duitsland, waardoor “€˜der Lausbub”€™ (de deugniet) vanwege langdurige tournees in het buitenland al jong het leven van scholier vaarwel zegt. Het levert hem in 2001 de Exportprijs op, als best verkocht Nederlands product in het buitenland.

Er wordt nog een kort uitstapje gemaakt naar Zuid-Afrika en als kersvers ambassadeur van SOS Kinderdorpen bezoekt Jantje onder meer Thailand. Na miljoenen kilometers per auto, vliegtuig en helikopter tussen Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië wordt op zeventienjarige leeftijd ietwat van koers veranderd. Met nieuwe liedjesschrijvers (zijn dorpsgenoten Cees Tol & Thomas Tol) wordt in eigen land aan een nieuwe start gewerkt. Daarnaast slaat de zanger zelf aan het schrijven, samen met zijn maatje Simon Keizer, die later zal doorbreken met Nick & Simon. In 2004 is het momentum daar. Tijdens één van de vele optredens op een Piratenfestijn adviseert zanger Jannes zijn Volendamse collega om “€˜Als de nacht verdwijnt”€™ in te starten. Het betreffende liedje staat niet op de meegebrachte tape, maar blijkt in de betreffende regio razend populair. Inderdaad, als Jan de eerste woorden zingt, gaat het dak er af. Zijn aanwezigheid bij presentatrice Bridget Maasland tijdens diens tv-programma “Bridget’€™s Triangle”€™ blijkt evenzeer verfrissend te werken. Jantje is Jan geworden en met zijn eigen realitysoap “Gewoon Jan Smit”€™, groeit hij uit tot een nationale knuffelbeer. Die het Nederlandstalige lied nieuw leven inblaast. “€˜Gewoon Jan Smit”€™ wint in 2005 zelfs de Televizier Ring. Het aantal nummer een hits neemt toe, een Edison en Gouden Harp worden zijn deel en hij schittert in onderbroek op de catwalk in de tv-commercial van C&A. Het recept van het hernieuwde succes ligt tevens in het gegeven dat Jan de fans opzoekt en bij elke nieuwe single of album signeersessies in alle uithoeken van het land houdt en tevens telkens naast nationale radiozenders ook de regionale radiostations verblijdt met een bezoek.

Tekst_Biografie_Jan_Smit

Het programma “€˜De Zomer Voorbij”€™ doet zij€™n intrede, waarin Jan, Nick & Simon en de 3JS ook andere gasten uit Nederland op hun vakantiebestemming ergens in Europa ontvangen. In 2007 wordt Jan vanwege stemproblemen het zwijgen opgelegd. Een operatie blijkt noodzakelijk. Naast het feit dat het om een aangeboren aandoening blijkt te gaan, geeft hij later zelf aan dat er roofbouw is gepleegd. Sindsdien laat Jan zijn stembanden regelmatig controleren. In 2008 keert hij terug met Stilte in de Storm en viert zijn comeback op Koninginnedag tijdens het Museumpleinconcert van Radio538.

“€˜Stilte in de storm”€™ wordt zijn zevende nummer een-hit. In de zomer van 2009 gebeurt hetzelfde met “€˜Tuintje in mijn hart”€™, een duet met de Surinaamse zanger Damaru. Later dat jaar maakt hij zijn entree als presentator van het TROS tv-programma “Ik weet wat jij deed”€™, waarin medelanders worden gehypnotiseerd, wat tot allerlei hilarische situaties leidt. En presenteert hij naderhand tevens de programma’€™s “TROS Muziekfeest op het plein”€™, “€˜De Beste Zangers”€™ en ook de tv-show over Zestig jaar televisie€™. Ondertussen verbindt Jan zich met zijn muziekkameraden uit eigen dorp (Nick & Simon en 3JS) voor de duur van drie seizoenen aan voetbalclub FC Volendam als shirt- en hoofdsponsor, met Votown All Stars.

Een jaar later wordt hij voor het eerst vader. Samen met dorpsgenote Liza Plat, waarmee hij weer een jaar later trouwt, krijgt hij op 17 november 2010 een dochter, Emma. Uit een vorig huwelijk heeft Liza reeds een dochter, Fem genaamd. In “€˜Niemand zo trots als wij”€™ legt Jan zijn gevoel als kersverse vader na de geboorte van Emma en dat liedje haalt ook de eerste plaats van de hitlijst.

In 2012 presenteert hij niet alleen “€˜Het Nationale Songfestival”€™ (nadat hij een jaar eerder reeds voor het eerst als co-commentator van Daniel Dekker het “€˜Eurovisie Songfestival”€™ heeft verslagen), maar 2012 is tevens een jubileumjaar. Jan Smit, nog maar 26 jaar oud, zit vijftien jaar in het vak en begint zijn eigen platenlabel, Vosound Records. Er komt een verzamelalbum, vijf jubileumconcerten in Ahoy en zijn biografie “€˜Het Geheim van de Smit”€™ verschijnt: een bestseller. Niet alleen zijn levensverhaal is opgetekend, maar ook tal van mensen uit zijn directe omgeving vertellen. Van zijn zussen tot de roadies, van Gerard Joling tot Edwin Evers, van Nick & Simon tot Albert Verlinde.

Aan het slot van 2012 gaat de film “€˜Het Bombardement”€™ in première, een verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog waarin Jan de hoofdrol vertolkt als Vincent de Graaf, bokser, bakkersjongen en hotelpiccolo. Gezien de honderdduizend bezoekers die binnen de kortste keren de bioscoop aan doen, krijgt de film van regisseur Ate de Jong de Gouden Status.

Zanger Gerard Joling voegt zich ondertussen bij platenmaatschappij Vosound en voor een van diens eerstvolgende cd’€™s schrijft Jan enkele songs, alsmede voor zus Monique Smit, die een duo gaat vormen met Tim Douwsma. Ook (country-)zangeres Jacky (Jacqueline van der Griend) geeft onder de vleugels van Jan haar debuutalbum uit.

In dat jubileumjaar wordt door Jan zelf het eerste fundament gelegd voor een comeback in Duitsland. Zeven jaar na dato keert hij terug naar zijn tweede thuisland. In maart 2013 maakt hij zijn rentree op de Duitse tv; in het ARD-programma “€˜Das Frühlingsfest der 100.000 Blüten”€™ wordt zijn single “Bleiben wie du Bist”€™ gelanceerd, van het album met de veelzeggende titel “€˜Ich bin da”€™. Na het tv-optreden is de single 24 uur lang gratis te downloaden. Na vijf minuten is de site www.jansmit.de al onbereikbaar. Dit keer wordt geprobeerd “met popmuziek” €“ een veel breder publiek te bereiken.

Op 23 augustus 2013 worden Jan en vrouw Liza ouders van een zoon: Senn. In het najaar komt het album “€˜De Rockfield Sessies, Unplugged”€™ uit. Naast enkele Duitse songs worden ook eigen Nederlandstalige songs van de laatste tien jaar, waarvan sommige nooit op single verschenen, ontleed en akoestisch ingespeeld in de legendarische Rockfield Studios in Wales, waarin bands met wereldfaam als Queen en Oasis ook hun hits opnamen.
Eind dat jaar verruilt Jan tevens de grote zalen in voor een nieuw concept: de intimiteit van de nationale theaters. Jan Smit dichtbij, dat ligt hem het best. Vader, man, mens, aaibaar en aanraakbaar, puur en entertainer, voor groot en klein publiek, voor alle lagen van de bevolking. Jan Smit is vooral van zichzelf en zijn gezin, maar een beetje van iedereen.

In 2016 zat Jan Smit 20 jaar in het vak. Met de “Elfstedentour” kwam Jan Smit vanaf begin september 2016 naar de fans toe. De Elfstedentour was zijn eerste tour sinds de “Leef Je Uit Tour” uit 2010. Deze tour is een speciale tour, Jan Smit viert samen met zijn fans zijn 20-jarig jubileum. Deze tour is een echte hallentour en Jan heeft er enorm veel zin in! Ook komt zijn nieuwe album genaamd “20” uit.

Gerard Joling, Jeroen van der Boom en René Froger maakte onlangs bij RTL Late Night bekend gemaakt dat Jan Smit zal toetreden tot de succesformatie als vierde topper. Het is geen groot geheim dat dit voor Jan een droom is die uitkomt. René Froger zegt daarover: “Hij heeft geen aflevering gemist. Hij is al die jaren geweest. Hij is van huis uit zo’n Toppers-fan en hij is ook te gast geweest.”

Momenteel trekt Jan Duistland, Zwitserland en Oostenrijk door met de succes formatie KLUBBB3. KLUBBB3 is bij wijze van grap spontaan ontstaan, maar het concept is inmiddels uitgegroeid tot een ware hype. De drie heren kunnen het nog maar nauwelijks bevatten: “We hebben maar meteen afgesproken dat we nooit meer uit elkaar gaan!’, aldus een dolblije Jan Smit”